35e Pacificatielezing met Elsbeth Etty in Pacificatiezaal Stadhuis te Gent

Datum:
Locatie: Pacificatiezaal, stadhuis van Gent
Toevoegen aan persoonlijke kalender

LEZING 35e Pacificatielezing op zaterdag 10 november 2018 om 15 uur, Gent

Op zaterdag 10 november wordt de pacificatielezing gehouden in de Pacificatiezaal van het stadhuis van Gent door Elsbeth Etty, neerlandicus, literair criticus, columnist van De Groene Amsterdammer en voorzitter van het Multatuli Genootschap.

Elsbeth Etty: “Jorge Semprun noemde vrouwenemancipatie en dekolonisatie de belangrijkste omwentelingen van de twintigste eeuw. Wat Multatuli met  #MeToo verbindt, is wat Jan Wolkers de ‘Lebak-ervaring’ noemde: misstanden aan de kaak durven stellen en opstaan tegen onderdrukking. Uiteraard zal ik deze stelling onderbouwen met uitspraken van Multatuli, al sinds mijn jeugd de inspiratiebron voor mijn feminisme en het verzet tegen mijn eigen koloniale milieu.”

Elsbeth Etty (Hulshorst,1951) is neerlandicus, literair criticus, columnist van De Groene Amsterdammer en voorzitter van het Multatuli Genootschap. Van 1987 tot 2017 was ze redacteur van NRC Handelsblad. Daarvoor was zij als redacteur buitenland en adjunct hoofdredacteur verbonden aan het communistische dagblad De Waarheid en vervolgens als chef opinie bij het Utrechts Nieuwsblad.

Opleiding: Doctoraal Nederlandse taal- en letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. In 1996 cum laude gepromoveerd in Utrecht op de biografie Liefde is heel het leven niet - Henriette Roland Holst 1869-1952. Voor dit boek ontving zij de Gouden Uil, de Busken Huet Prijs en een nominatie voor de AKO-literatuurprijs.

In 2008 werden haar columns bekroond met de Anne Vondeling prijs voor politieke journalistiek.

Van 2005 tot 2015 was zij bijzonder hoogleraar literaire kritiek aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Momenteel bereidt zij een biografie voor van de dichter en liedjesschrijver Willem Wilmink.

Vanwege de te verwachten grote belangstelling, adviseren wij u om de datum alvast te reserveren.

Wij hopen u dit jaar weer te mogen begroeten.

Met vriendelijke groet,

 

Lieven Decaluwe - Voorzitter De Pacificatielezingen vzw

www.pacificatielezingen.org

 

 

Help de Pacificatielezingen in stand houden met uw vrijwillige bijdrage op bankrekeningnummer BE67 4427 0249 9187 (België) ten name van 'De Pacificatielezingen vzw'