17 mei: Internationale Dag Tegen Holebi- en Transfobie (IDAHOT)

  • 17 mei 2021

Op 17 mei 1990 schrapte de wereldgezondheidsorganisatie (WHO), homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten. Sindsdien heeft de holebi-en transgendergemeenschap deze dag uitgeroepen tot de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT). Het (internationale) thema van IDAHOT 2021 is “Together: Resisting, Supporting, Healing!”.

Wist je dat België (en dus ook Vlaanderen) al jarenlang tweede staat op de ‘Rainbow index’ van ILGA, de Europese koepel van holebi-organisaties? Die rangschikking is gebaseerd op de mate waarin landen rekening houden met de LGBTQI-rechten in hun rechts- en beleidsvoering. Enkel Malta scoort nog beter.

Vlaanderen is ook koploper wat betreft intersekse- en transgenderrechten. Informeren en sensibiliseren zijn daarbij de sleutelwoorden. Zo is er de website www.transgenderzorg.be:  een centraal informatiepunt voor zorgverleners die in contact komen met transgender personen. Vlaanderen toont zich ook koploper met een studie over de kennis van en houding tegenover intersekse in Vlaanderen en Nederland. De vragenlijst bij deze studie (Intersex Knowledge and Attitudes Survey) kan ook in andere landen gebruikt worden om vergelijkbare data te verzamelen.

Ook op een breder niveau werkt de Vlaamse overheid aan het welbevinden van LGBTQI+-personen en het wegwerken van drempels waar zij mee geconfronteerd worden in verschillende maatschappelijke domeinen. Deze vinden hun neerslag in het Horizontaal Integratie en Gelijkekansenbeleidsplan 2020-24.

Om dit engagement toonbaar te maken, zal op 17 mei de regenboogvlag wapperen aan de gebouwen van de Vlaamse overheid en op verschillende diplomatieke posten van Vlaanderen in het buitenland.