40 Jaar de Brakke Grond | Vlaamse kunst en cultuur in Nederland

  • 23 mei 2021

Jubileumjaar van 23 mei 2021 tot en met 23 mei 2022

Vlaams Cultureel Centrum de Brakke Grond opende, in opdracht van de Vlaamse overheid, op 23 mei 1981 de deuren. Het centrum aan de Amsterdamse Nes met een toneelzaal, een expositieruimte, een bibliotheek en een café-restaurant had als doel de Vlaams-Nederlandse samenwerking te bevorderen, de Vlaamse culturele identiteit te profileren en kunst en cultuur uit Vlaanderen een podium te geven in Amsterdam, als springplank naar andere locaties in Nederland.

Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, zoals de organisatie nu heet, bestaat veertig jaar. De multidisciplinaire functie van het huis is nog steeds uniek voor Nederlandse begrippen. De opdracht vanuit de Vlaamse overheid is op zich nooit veranderd. Wel heeft de Brakke Grond zich de afgelopen vier decennia stevig ontwikkeld van een overheidsinstelling met klassieke presentatiefunctie tot een meer autonome en hedendaagse kunstorganisatie met een netwerkfunctie, een multidisciplinaire werking en een artistiek profiel. Diep geworteld in de Amsterdamse en Nederlandse bodem vervult de Brakke Grond een belangrijke spilfunctie in de Vlaams-Nederlandse samenwerking en is het dé partner en hét aanspreekpunt geworden voor de culturele sector in Nederland op het gebied van Vlaamse kunst.

Een rijke geschiedenis 

Vanaf 23 mei 2021 viert de Brakke Grond een jaar lang de rijke geschiedenis van het huis. Aan verschillende kunstenaars uit de afgelopen veertig jaar is gevraagd hun persoonlijke ervaring met het Vlaams Cultuurhuis te delen in de vorm van een interview, een kunstwerk, een korte tekst of een verhaal. Op die manier wordt een jaar lang het verhaal van de Brakke Grond in kaart gebracht. We starten op 23 mei met een interview van beeldend kunstenaar Berlinde De Bruyckere.
Naar aanleiding van het jubileumjaar schreef journalist Evelyne Coussens voor de lage landen een artikel; 'geen historisch overzicht, maar een bespiegeling over de veranderende gedaanten die het huis de afgelopen vier decennia heeft aangenomen'. Ook dit artikel verschijnt op 23 mei op de website van het Vlaams Cultuurhuis, exact veertig jaar na de opening.

Berlinde De Bruyckere 

Met de tentoonstelling Ik alleen, heb meer herinneringen van Maxime Brigou, die officieel wordt geopend op 17 juni, trapt de Brakke Grond de viering van het veertigjarig bestaan af. Aan gevestigd kunstenaar en voormalig exposant van de Brakke Grond Berlinde De Bruyckere werd gevraagd om voor deze jubileumtentoonstelling het stokje door te geven aan een opkomend talent. Zij droeg een kunstenaar voor die haar is opgevallen in het Vlaamse veld: Maxime Brigou. Zo verbindt de Brakke Grond de rijke geschiedenis van het huis aan een nieuwe generatie kunstenaars én wordt er zo samen verder gebouwd aan de toekomst.

Met de tentoonstelling van Maxime Brigou start de Brakke Grond een jubileumjaar dat uitmondt in een groot feestweekend in mei 2022. Houd zeker de 
agenda in het oog om niets te missen.