Dag van de Literatuurkritiek

Datum:
Locatie: Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Nes 45 te Amsterdam
Toevoegen aan persoonlijke kalender

Op 7 november organiseren deBuren en literair-kritisch platform deReactor voor de vierde keer de Dag van de Literatuurkritiek, een nascholingsdag voor middelbareschooldocenten Nederlands.

De Dag van de literatuurkritiek, een rijkelijk gevulde nascholingsdag voor docenten Nederlands in het middelbaar onderwijs, is dit jaar aan zijn vierde editie toe. Hokjes en hoe we die kunnen openbreken vormen deze keer de rode draad.

Hoe eenzijdig zijn de literaire teksten en de beschouwingen waarmee we leerlingen confronteren? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het literatuuronderwijs leerlingen met nieuwe invalshoeken en gezichtspunten in contact brengt? En wat met leerlingen die zelf om een of andere reden in een hokje worden geplaatst? Hoe overtuig je je leerlingen dat er met literatuur een wereld te winnen valt?

Zes sprekers, onder wie Murat Isik, Maaike Meijer, Ruth Lasters, Matijs Lips en Warda El-Kaddouri openen het debat met korte plenaire statements, waarna ze in kleinere groepen met de aanwezige docenten aan de slag gaan.

 

Wat vonden de aanwezige docenten van de vorige editie van de Dag van de Literatuurkritiek?

  • ‘Ik ben positief verrast door het niveau en de vertaling naar het onderwijs.'
  • ‘Je wordt aan het denken gezet over de lessen die je nu geeft.’
  • ‘De kleine groepjes maken de interacties des te prettiger.’
  • ‘Jullie mogen meer reclame maken! Volgens mij kan deze dag nog succesvoller worden.’
  • ‘Een vorm van herbronning, een ijkpunt, een inspiratiebron.’

Geprikkeld?
Bekijk hier het fotoverslag van de Dag van de Literatuurkritiek 2018 of lees het statement van Surinaams-Nederlands schrijver Karin Amatmoekrim over literatuur en diversiteit.

Voor meer informatie: www.deburen.eu

Foto: © Bart Grietens