De Nacht van de Dictatuur - Docu 'On Air' gevolgd door debat

Datum:
Locatie: De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10 te Amsterdam
Toevoegen aan persoonlijke kalender

deBuren organiseert samen met het Amsterdamse debathuis de Balie opnieuw een programma tijdens de Nacht. We vertonen de Vlaamse documentaire On Air en gaan in debat over Nederlandse en Belgische activiteit in Afrikaanse landen waar dictatuur en corruptie heerst

Nederlandse première On Air

In aanwezigheid van Bob Rugurika

Onze hoofdgast is de Burundese onderzoeksjournalist Bob Rugurika. De strijd voor mensenrechten is zijn missie; door het onthullen van wat er in zijn land écht gebeurde riskeerde hij welbewust zijn eigen leven. De Vlaamse documentairemaker Manno Lanssens volgde hem en zijn onafhankelijke radiostation Radio Publique Africaine tijdens de onrustige presidentsverkiezingen van 2015 waarin Burundi in rap tempo veranderde in een dictatuur. Bob en zijn radio steunden de bevolking die op straat kwam om haar fundamentele grondrechten op te eisen. Door het regime uit te dagen werd Rugurika vijand nummer één. Tijdens de Nacht van de Dictatuur zal de Nederlandse première van On Air plaatsvinden en gaan we in gesprek met Bob Rugurika, die speciaal overkomt uit Rwanda, waar hij nu in ballingschap leeft. Regisseur Manno Lanssens is ook aanwezig.

Debat | Nederlandse en Belgische invloed op dictatoriale regimes

Met o.a. Mirjam Tjasssing (auteur 'Mali, een kaartenhuis', landenvertegenwoordiger NIMD in Mali)

Vredesmissies, handel en ontwikkelingshulp, Nederland en België zijn vaak betrokken bij projecten in Afrikaanse landen met corrupte of dictatoriale regimes. Goede bedoelingen pakken lang niet altijd goed uit. Zo leidde de Mali-missie volgens critici tot nog meer terreur, bleken Nederland en België de financiers van gewelddadige politie en omstreden verkiezingen in Burundi en kiest België in Congo vaak voor samenwerking met een regime dat democratische spelregels aan zijn laars lapt. Corrupte of dictatoriale regimes stellen hulpverleners, vredesmachten en ontwikkelingswerkers voor lastige keuzes en maken vooruitgang moeilijk. Waar liggen de grenzen? In hoeverre kun of moet je samenwerken met dergelijke machthebbers? Hoe gaan betrokkenen om met die dilemma’s? Wat is de juiste weg vooruit? Is er überhaupt een manier om zuivere hulp te bieden in een conflictlanden?

Programma samengevat:

19:00 - 20:20   Filmvertoning On Air
20:20 - 20:45   Nagesprek met Bob Rugurika & Manno Lanssens

Pauze

21:00 - 22.15   Debat | Nederlandse en Belgische invloed op dictatoriale regimes

Bron: www.deburen.eu