De nieuwe speelfilm De Slag om de Schelde gaat van start

  • 15 oktober 2019

GIJS BLOM, SUSAN RADDER, JAMIE FLATTERS
IN NIEUWE SPEELFILM DE SLAG OM DE SCHELDE 

OPNAMES VAN GROOTSTE NEDERLANDSE OORLOGSFILM IN 10 JAAR TIJD VAN START

Gijs Blom, Susan Radder en Jamie Flatters spelen de hoofdrollen in de nieuwe Nederlandse oorlogsfilm DE SLAG OM DE SCHELDE, waarvan de opnames vandaag van start gaan. De regie is in handen van Matthijs van Heijningen Jr. en Paula van der Oest schreef het scenario. Met een budget van €14 miljoen is DE SLAG OM DE SCHELDE de grootste Nederlandse oorlogsfilm van de afgelopen 10 jaar. De film wordt gemaakt op initiatief van het vfonds, het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg in het kader van 75 jaar vrijheid en komt op 26 november 2020 uit in de bioscoop.

Synopsis
November’44. Op het Zeeuwse Walcheren vechten tienduizenden geallieerden en Duitsers tegen elkaar. De wegen van een Nederlandse jongen die voor de Duitsers vecht, een verdwaalde Engelse gliderpiloot en een tegen wil en dank in het verzet betrokken Zeeuws meisje kruisen elkaar. Ze worden geconfronteerd met cruciale keuzes die gaan over hun eigen en andermans vrijheid.

Gijs Blom (JONGENS, DE LIBI) vertolkt de rol van de Nederlandse Marinus die zich bij de Duitsers aansluit, Jamie Flatters (AVATAR 2,3) speelt de Engelse gliderpiloot William en Susan Radder (HORIZON, PIJNSTILLERS, KAUWBOY) kruipt in de huid van het Zeeuwse meisje Teuntje.

MATTHIJS VAN HEIJNINGEN JR: “Het regisseren van deze vergeten slag, met een Nederlandse en internationale cast belooft echt spektakel te worden. Het is belangrijk dat ook de jeugd zich straks realiseert dat we al 75 jaar in vrijheid mogen leven. En wat voor offers daarvoor gebracht zijn. Ik ben er trots op dat ik bij deze belangrijke film als regisseur betrokken ben.”

ALAIN DE LEVITA, producent van de film: “In deze film laten we oorlog zien zoals dat nog nooit te zien was in een Nederlandse film. We kiezen ook bewust voor een jonge cast. Onze hoofdrolspelers zijn talenten tussen de 19 en 22 jaar.  Met deze talentvolle Nederlandse en internationale cast zetten we de toon voor een groots en meeslepend oorlogsdrama dat met name een jonge generatie moet laten beleven hoe het was om in een oorlog op te groeien en wat de gevolgen waren van de keuzes die jongeren toen maakten.”

DE SLAG OM DE SCHELDE wordt geproduceerd door the Forgotten Battle BV van Levitate Film, het productiebedrijf van Alain de Levita (producent van o.a. BANKIER VAN HET VERZET, TONIO en DE STORM), Paula van der Oest (regisseur van o.a. TONIO en LUCIA DE B.) en Mark van Eeuwen (FLIKKEN ROTTERDAM, THE BODYGUARD). De Belgische co-producent is CAVIAR (BLACK, TABULA RASA, THE RIDER). Verder wordt de film in co-productie gemaakt met de EO en ondersteund door diverse partijen. 


Distributeur September Film brengt DE SLAG OM DE SCHELDE op 26 november 2020 uit in de bioscoop. Netflix brengt de film naar haar leden wereldwijd, met uitzondering van Nederland.

einde persbericht.