Euregionale IT-opleiding van start voor werkzoekende uit Vlaanderen en Nederland

  • 5 november 2018

Een eerste groep van dertig studenten begint maandag aan een euregionale opleiding voor een baan in de IT-sector.

Het gaat om een omscholingstraject met de naam Train4SmartServices. Met de opleiding moet het personeelstekort in de sector een beetje terug worden gebracht.

Werkzoekenden

Het traject duurt anderhalf jaar en is voor werkzoekenden uit Vlaanderen en Nederland. Ze volgen afwisselend in België en Nederland praktijk- en theorielessen. Het gaat om werkzoekenden met een HBO-opleiding zonder IT-achtergrond en statushouders.

Switch

Een van de studenten is Matthijs Sloep. Hij studeerde gezondheidswetenschappen maar rondde de opleiding niet af. "Het was toch niet wat ik zocht", aldus Sloep. "Toen kwam dit om mijn pad en daarom begin ik eraan."

Baan-aanbod

In de IT-branche zijn veel kansen omdat er een groot tekort aan personeel is. En dat merkt Sloep ook. "Ik heb nu al een aanbod om bij een bedrijf te beginnen en ik begin net aan de opleiding." Hij hoopt dat hij zijn kennis van de medische wereld te kunnen combineren met IT. "Datascientist. Daar voel ik wel iets voor. Data uit de medische sector beter toepasbaar maken."

Grote vraag

Na de opleiding krijgen de studenten een internationaal certificaat en kunnen ze aan de slag als softwareontwikkelaar. De vraag naar ontwikkelaars is zeer groot. In januari gaat een tweede groep studenten aan de slag.

Euregionaal

De Train4SmartServices opleiding wordt mede betaald door het euregionale investeringsprogramma Interregg Vlaanderen-Nederland. Partijen die aan het programma meewerken, zijn Brightlands Smart Services Campus in Heerlen, de gemeente Heerlen, de Open Universiteit, Zuyd Hogeschool, Fontys Hogeschool, PXL Hasselt, Artesis Plantijn Hogeschool Antwerpen en Corda Campus in Hasselt.

 

Bron: 1Limburg