FC Bergman met The Sheep Song | Holland Festival 2021

  • 3 juni 2021

Een miniatuur over het verlangen naar verandering

In de hoofdrol: een schaap. Het meest onschuldige van alle wezens is niet langer tevreden met zichzelf. Het voelt dat het meer in zich heeft, dat het voorbestemd is tot een glorieuzer leven dan dat van zijn soortgenoten. Het neemt zijn lot in eigen handen om mens te worden, te beginnen met rechtop lopen. Vervolgens komen allerhande mythische wezens op zijn pad, sommige werken hem tegen, andere helpen hem juist verder. Aan de hand van schilderachtige toneelbeelden vol fabelachtige figuren neemt deze woordeloze voorstelling het publiek mee in de zoektocht naar het mens-zijn. Een moderne fabel over volwassen worden, het streven naar steeds meer, beter en verder. Tegelijkertijd over de angst voor onvermijdelijke verandering, in onszelf maar ook om ons heen. Een meditatie over transformatie als fundamenteel mechanisme van het leven.

Achtergrondinformatie

‘Een fabel is een van de oudste literaire instrumenten in ons taalgebied, een vertelling aan de hand van dieren, om de mens een morele les over goed en kwaad te leren. In hoeverre is het mogelijk om in de huidige tijd van fake news en alternative facts nog zo’n uitgesproken en eenduidig moreel standpunt in te nemen?’

Die vraag stelde het gezelschap FC Bergman zich toen het besloot een nieuwe voorstelling te maken in de vorm van een fabel. Eerder maakte het gezelschap al eens een bewerking van de fabel Van den vos Reynaerde. Met The Sheep Song maakt het nu een omgekeerde beweging: voor deze voorstelling is geen bestaand verhaal gekozen, maar een geheel nieuwe fabel gecreëerd, met als beginpunt een thema dat de mens al eeuwen bezighoudt, namelijk: transformatie.

Voor meer informatie en tickets: Holland Festival 2021
Lees ook de reportage van NRC.nl door Sander Janssens
Foto © Kurt Van der Elst | Holland Festival 2021