Fokus op digitale transitie in grensregio

  • 29 mei 2019

Het is prettig om in een veranderingstraject je te kunnen spiegelen aan anderen die zich in eenzelfde situatie bevinden. In Nederland is bijvoorbeeld de Metaal Unie drukdoende met programma’s om de leden kennis en ervaring te laten uitwisselen op het transitietraject naar digitalisering van de bedrijfsprocessen.

Ook Smart Industry zet zich met zijn fieldlabs in de regio in voor het ondersteunen van productiebedrijven in de transitie naar de digitale wereld. De hightechindustrie in de grensregio Vlaanderen-Nederland weet zich gesteund door bilaterale afspraken tussen de Vlaamse en Nederlandse overheid, gemaakt in 2016 toen de premiers van Vlaanderen en Nederland elkaar vonden in een samenwerkingsagenda. Het doel is om de activiteiten rond de Fabriek van de Toekomst in beide landstreken aan elkaar te verbinden.

Het als Fokus aangeduide initiatief richt zich op het verbinden van kennis, faciliteiten en technologieën van zeven kennislabs in beide landen. Daar zijn ook industriepartners bij betrokken zoals Agoria, FME, HighTech NL, Brainport Industries, Sirris, Flanders Make, KU Leuven campus Brugge, Open Manufacturing Campus en TNO.

Om voor bedrijven de eerste contouren van een toekomstige fabriek inzichtelijk te maken, vindt er een infrastructurele optimalisatieslag plaats bij Fieldlab Flexibel Manufacturing (Eindhoven), Smart & Digital Factory Application Lab (Diepenbeek), Lab ‘the ultimate factory’ (Brugge) en Open Manufacturing Campus (Turnhout). Bij aanvang van het project zal een web gebaseerde scan bij 200 bedrijven worden uitgevoerd. Daarna volgen 150 vervolggespreken over de verdere details met een van de projectpartners. Vervolgens ontvangen 75 bedrijven een uitnodiging om te participeren in interactieve workshops. Pas daarna zullen 35 individuele transitietrajecten hun weg vinden naar de verschillende praktijklabs. Het resultaat van dit proces bestaat uit een concreet- en individueel implementatieplan.

Voor meer informatie: https://www.grensregio.eu/projecten

Bron: Automatie-PMA