Hendrik Tratsaert nieuwe directeur Ons Erfdeel vzw

  • 8 september 2020

Hendrik Tratsaert (Oostende, 1968) volgt op 1 januari 2021 Luc Devoldere op als hoofdredacteur en afgevaardigd bestuurder van de Vlaams-Nederlandse culturele instelling Ons Erfdeel vzw.

Deze instelling specialiseert zich in kritische berichtgeving over taal, kunst, literatuur, geschiedenis en maatschappij in Vlaanderen en Nederland. Ze doet dat online in drie talen (de lage landen, les plats pays, the low countries) en in druk als uitgever van het tijdschrift de lage landen en het Franstalige tijdschrift Septentrion. Daarnaast geeft ze ook boeken uit (zoals het recente Nulpunt 1945) en beheert ze een online archief van bijna 20.000 artikelen.

Luc Devoldere heeft sedert 2002 de leiding van deze organisatie (in opvolging van stichter Jozef Deleu) en neemt eind dit jaar afscheid.


Een sollicitatiecommissie onder leiding van prof. dr. Annick Schramme droeg Hendrik Tratsaert unaniem als directeur voor. Deze voordracht werd bevestigd door de kernredactie en zijn aanstelling werd formeel beslist door de raad van bestuur, onder leiding van voorzitter Jan Schinkelshoek, op 4 september 2020.

Hendrik Tratsaert was coördinator van het Nederlands-Vlaams Theaterfestival in 1997. Hij leidde het interdisciplinaire, meertalige kunsttijdschrift janus (1999 - 2005). In 2006 richtte hij Vrijstaat O. op in Oostende, dat hij uitbouwde tot een bloeiend kunstencentrum dat later mee aan de basis lag van de fusieorganisatie KAAP. Begin 2020 richtte hij de vzw Exil op, "een gastvrije landingsplek voor de kunsten", die ad hoc vernieuwende projecten lanceert.  


De raad van bestuur heeft er alle vertrouwen in dat hij Ons Erfdeel vzw met doortastendheid de toekomst in zal leiden.

Bron: Ons Erfdeel VZW