Hoe staan de Lage Landen er 75 jaar na WOII voor? Lees het boek ‘Nulpunt 1945’

  • 13 mei 2020

Ons Erfdeel: 1945 was een nulpunt van de wereld waarin we nu leven. Maar veel van wat na het einde van de Tweede Wereldoorlog in de steigers werd gezet, ligt nu, een mensenleven later, onder vuur. Waar staan de Lage Landen, 75 jaar na WOII, en welke richting gaan ze uit? Lees het in ons nieuwe boek, Nulpunt 1945.

Toen op 8 mei 1945 de wapens in Europa eindelijk zwegen, konden België en Nederland de draad weer opnemen, de trauma’s van de bezetting opmeten en aan de heropbouw van het land beginnen. Vijfenzeventig jaar later lijkt 1945 een nulpunt te zijn geweest van de wereld waarin de Lage Landen nu leven.

Maar veel van wat in 1945 in de steigers werd gezet, ligt nu, een mensenleven later, ook onder vuur. Het verleden van de oorlog, met de collaboratie en de repressie, het verzet en het trauma van de Jodendeportatie, lijkt nog altijd niet volledig verwerkt. Onze herdenkingen haperen. En in onze letteren blijft de Tweede Wereldoorlog spoken.

“De Tweede Wereldoorlog is anno 2020 een literair wingewest zonder weerga. Het lijkt erop dat we ons in een quasi permanente herdenkingsroes bevinden, een herinneringsmachinerie die sinds 2015 op hoog toerental draait”, schrijft Dirk Leyman in Nulpunt 1945.

Grootse verbanden

Wat met het monumentaal systeem van sociale zekerheid dat werd opgebouwd vanaf 1945? En grootse verbanden zoals de Benelux, het Atlantisch bondgenootschap en Europa?

Ook de mensenrechten, die na het morele failliet van 1945 in de wereld werden afgekondigd, lijken niet meer vanzelfsprekend.

“Ooit hadden mensenrechten in de Lage Landen een soort onaantastbare status. We leken zelfs voortrekkers. Nu lijken Nederland en België zich te voegen bij het groeiende legioen van mensenrechtencritici”, schrijft Eva Brems.

Nulpunt 1945 is een rijke verzameling van prikkelende verhalen, scherpe analyses en verrassende beschouwingen. “Het ontbreekt dit mooi vormgegeven boek niet aan lezenswaardige overzichten en inzichtelijke essays”, schreef Marc Reynebeau in De Standaard.

Met teksten van Nico Wouters, Helen Grevers, Antoon Vrints, Bea Cantillon, Casper Thomas, Ewald Pironet, Cees Banning, Mathieu Zana Etambala, Anne-Lot Hoek, Tomas Vanheste, Jasper Praet, Ellen Vanderschueren, Hendrik Vos, Mathieu Segers, Tom Sauer, Juurd Eijsvoogel, Eva Brems, Axel Buyse, Dirk Leyman, Jacqueline Bel en tekeningen van Trui Chielens.

Nulpunt 1945 verschijnt op 24 april bij Ons Erfdeel vzw. Koop het boek hier.

Bron: de lage landen / ons Erfdeel