Minister-president bezoekt Nederlandse collega Rutte

  • 15 oktober 2019

Minister-president Jan Jambon bracht op maandag 14 oktober zijn eerste buitenlands bezoek. En dat ging naar Nederland. In Den Haag werd hij ontvangen door de Nederlandse minister-president Mark Rutte.

Minister-president Rutte wenste de Vlaamse Regering alle succes toe en drukte zijn trots uit met de vele vermeldingen van Nederland in het Regeerakkoord. “Vlaanderen en Nederland delen niet alleen een geschiedenis en een taal, maar ook een sterke economische band,” benadrukte Rutte. Beide minister-presidenten hopen de jarenlange samenwerking te versterken en grensoverschrijdende uitdagingen zoals klimaat en circulaire economie verder samen aan te pakken.

Een belangrijk domein waarop samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland vereist is, is de nakende brexit. Een recente studie over de impact van brexit op EU-economieën in opdracht van de Vlaamse Regering, toont dat een harde brexit ook voor Nederland een verlies van 2.59% van het BBP zou kunnen betekenen, met meer dan 73.000 jobverlies. Minister-President Jambon drong aan om hierop samen met een sterk antwoord komen: “Nederland en Vlaanderen zijn de twee regio’s die het zwaarst geraakt worden. Brexit is dan ook de grootste uitdaging waar we momenteel voor staan,” benadrukte minister-president Jambon.

Minister-President Mark Rutte is exact negen jaar geleden benoemd tot Nederlands premier. Jan Jambon is de derde Vlaamse minister-president met wie hij gaat samenwerken.

Ⓒ Belga Image