Oorzaken - Festival over de mooiste podcasts en audioverhalen

Datum:
Locatie: Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond, Nes 45 te Amsterdam
Toevoegen aan persoonlijke kalender

In een telefooncel op een plein een intiem verhaal in je oor gefluisterd krijgen, een kijkje nemen in de keuken van je Amerikaanse, Nederlandse of Vlaamse podcastheld, zelf een podcastverhaal leren vertellen of zien hoe audioverhalen kunnen samensmelten met theater, muziek en beeldende kunst. Het kan allemaal tijdens Oorzaken, een driedaags festival van 29 t/m 31 maart 2019 in hartje Amsterdam, dat een ode brengt aan de mooiste podcastverhalen van over de hele wereld.

Na een eerste Oorzaken festivaleditie in 2016 hebben de Nederlandstalige podcasts en verhalende audio in bredere zin een vlucht genomen en dat brengt tal van nieuwe mogelijkheden én uitdagingen met zich mee. Hoogste tijd voor Oorzaken #2. Grenzeloos Geluid, In The Dark België en Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond presenteren Oorzaken ook deze keer weer in en rondom de Brakke Grond en het Torpedo Theater in de Amsterdamse binnenstad. Het publiek kan zich drie dagen laven aan talks en workshops van meestervertellers als Scott Carrier (Home of the Brave) en Chenjerai Kumanyika (Uncivil, Seeing White), interviewprogramma's met o.a. Janine Abbing, een industry-dag speciaal voor podcastmakers, een nieuw kinderprogramma, een podcast-party met cocktails en verhalen, en nog veel meer.

Verhalende audio is booming
Het genre van audioverhalen is volop in beweging. Amerikaanse podcasts als Serial en S-Town bereikten afgelopen jaren een massapubliek en zorgden voor het nieuwe woord ‘binge-listening’. Ook in Nederland groeit de populariteit. Het aantal luisteraars groeit gestaag en ook het aantal nieuwe Nederlandstalige podcasts is de afgelopen jaren enorm gestegen.

Audiocollectief SCHIK, dat in 2016 voor Oorzaken nog een bijzondere audiotour maakte, bereikte met de podcast Bob (VPRO) een groot publiek en won er de journalistieke prijs De Tegel en de BNR Podcast Award mee. De makers achter Man met de Microfoon en De Grote Harry Bannink Podcast wisten buiten de Nederlandse Publieke Omroep een grote schare luisteraars aan zich te binden.

Musea experimenteren met audioverhalen en ook de dag- en weekbladen hebben de podcast inmiddels omarmd. Oorzaken laat de nieuwste ontwikkelingen zien en gidst het publiek door dit almaar groeiende woud van verhalende audio.

Over de grenzen van de podcast heen
Op Oorzaken zullen podcasts in alle soorten en maten gevierd worden, van talkshow tot docu- of hoorspelserie. Ook zullen de grenzen van het medium verkend worden. De Oorzaken-curatoren, met achtergronden in theater, literatuur en radio/podcasts, zijn van mening dat audioverhalen andere kunstdisciplines kunnen versterken en vice versa. Met een divers programma vol interdisciplinaire producties, workshops en luisteravonden voor zowel professionals als het brede publiek vormt Oorzaken de etalage én het startpunt van nieuwe, innovatieve verhalende audio. Zo maakt podcastmaker/muzikant Pascal van Hulst speciaal voor Oorzaken een luistersprookje voor kinderen, zal SCHIK (van Bob) een bijzonder interactief audio-verhaal laten horen en presenteert Korte Golf-winnaar Eva Moeraert haar nieuwe podcast Waarom (VPRO).

Thema: Dicht op de huid
Met het thema ‘Dicht op de huid’, dat als een rode draad door het festival loopt, richt Oorzaken zich aan de ene kant op het intieme en anonieme karakter van podcasts. Dat maakt ze namelijk bij uitstek geschikt voor kwetsbare onderwerpen rondom identiteit en seksualiteit.

Aan de andere kant hebben podcasts zich de laatste jaren wereldwijd ontwikkeld als medium om stemmen te laten horen uit gemeenschappen die vaak onderbelicht blijven, zoals de Amerikaanse podcasts Seeing White (de geschiedenis van het witte ras als sociaal construct) en Uncivil (verhalen over de Amerikaanse Burgeroorlog die buiten de geschiedenisboeken bleven). De maker van deze twee podcasts, Chenjerai Kumanyika, is één van de hoofdgasten van Oorzaken.