Pacificatielezing met spreker Jan Raes

Datum:
Locatie: Grote Kerk te Breda
Toevoegen aan persoonlijke kalender

Jan Raes

Jan Raes is sinds 2008 de algemeen directeur van het Koninklijk Concertgebouworkest. Zijn muzikale loopbaan als fluitist omvatte solo-optredens, kamermuziekconcerten en opnames. Hij was docent aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium Antwerpen en vanaf 1997 Artistiek Directeur. In 2000 werd hij crisismanager en later intendant van de Koninklijke Filharmonie van Vlaanderen. Jan Raes was van 2004 tot en met 2008 algemeen directeur van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Gergiev Festival. Naast diverse onderscheidingen werd aan Jan Raes in 2014 de erfelijke adeldom verleend met de persoonlijke titel van baron.

Ter gelegenheid van zijn 125e verjaardag realiseerde het Koninklijk Concertgebouworkest orkest in 2013 op initiatief en onder leiding van Jan Raes als eerste symfonieorkest een wereldtournee langs zes continenten. Om de polyfonie te vieren en zijn rijke ervaring door te geven, speelde het Concertgebouworkest tussen 2016 en 2018 tijdens het project ‘RCO meets Europe’ in alle 28 Europese lidstaten ‘Side by Side’ met de plaatselijke jeugdorkesten.

Pacificatielezing

Pacificatielezingen vzw beschouwt de Pacificatie van Gent als een rijke culturele en maatschappelijke erfenis. De vereniging organiseert elk jaar lezingen om van gedachten te wisselen over het verleden en de toekomst van Vlaanderen en Nederland. We nodigen daarbij bijzondere sprekers uit, die de geest van het verdrag uit 1576 vertalen naar de hedendaagse tijd.

De maatschappelijke relevantie van de vereniging blijkt uit de Pacificatielezingen zelf. De inhoud van de lezingen zowel als de stijlvolle manier waarop ze worden georganiseerd, zorgen ervoor dat de vereniging op de interesse kan rekenen van een omvangrijk publiek en de welwillende sympathie van sponsors en andere verenigingen, zowel in Vlaanderen als in Nederland.

De lezingen vinden plaats in een historische entourage: in de Pacificatiezaal van het Gentse stadhuis en in de Grote Kerk in Breda. Thema’s zijn politiek, muziek, economie, literatuur en pacificatie. Naar aanleiding van de 25ste Pacificatielezing ontving De Pacificatielezingen vzw de ANV Visser-Neerlandiaprijs in 2008.

Via deze website kunt u op de hoogte blijven van onze activiteiten. We nodigen u graag uit om met ons van gedachten te wisselen. Ook kunt u onze vereniging financieel ondersteunen. Natuurlijk bent u van harte welkom bij de lezingen!

Bron: www.pacificatielezingen.org

Foto: © Marco Borggreve