Poetry International Festival 11-13 juni 2021 met o.a. drie Vlaamse dichters

  • 31 mei 2021

De Vlaamse poëzie is dit jaar sterk vertegenwoordigd op het 51e Poetry International Festival, 11-13 juni. Zegt het voort of kom virtueel even langs!   

51e Poetry International Festival 11-13 juni, Rotterdam
De Vlaamse poëzie is dit jaar sterk vertegenwoordigd op het 51e Poetry International Festival. Paul Demets en Peter Verhelst zijn meermaals te horen, zien en beleven tijdens het Festival  van 11-13 juni a.s. In ieder geval online en met een beetje geluk ook voor een 30-tal mensen live in de zaal.

Hun werk past perfect in het thema van dit jaar: What You Will Hear Is True. We leven in een tijd waarin waarheid, feiten, vertrouwen en begrip voor elkaar erg onder druk staan, net als de taal waarmee we aan deze begrippen uitdrukking geven. Hoe valt daar als dichter of schrijver op te reageren, hoe moet een dichter zich tot deze werkelijkheid en tot ‘de waarheid’ verhouden? Moet de dichter opkomen voor de waarheid? En welke positie heeft de dichter in deze maakbare varianten van de wereld? 

En daarnaast is René Smeets met zijn debuutbundel ‘Alles gestolen’ een van de vier genomineerden voor de C. Buddingh’-prijs. Ook de Vlaamse en Nederlandse Klimaatdichters zullen optreden en een speciaal programma verzorgen rondom klimaatpoëzie.

Paul Demets steekt zijn betrokkenheid bij het platteland niet onder stoelen of banken. Hij analyseert, hij beschrijft, hij schrijft. Hij kijkt niet weg voor de ingrijpende ontwikkelingen waarmee de bewoners van het platteland geconfronteerd worden en heeft begrip en probeert te verbinden. Demets is een dichter die vragen stelt over de wereld en hoe die verandert. Kan poëzie die zich uitspreekt over de klimaatcrisis een impact hebben op de maatschappij? Zijn recente bundel ‘De Hazenklager’ getuigt hiervan.

Paul Demets was actief als plattelandsdichter in Oost-Vlaanderen en schreef in die rol gedichten over het brede spectrum van het platteland: natuur, klimaat, boerenleven, traditie en modernisering. In de veelvoud aan perspectieven in zijn werk ontstaan ruimte en structuur waarin feiten, personages en gebeurtenissen met elkaar verbonden raken. Zie voor zijn programma’s, met onder meer de Klimaatdichters,  https://www.poetry.nl/nl/festival/dichter-paul-demets-

Peter Verhelst heeft in zijn werk altijd laten zien een goede antenne te hebben voor de tijdgeest van het moment, met gedichten waarin sterfelijkheid, het buiten de normale werkelijkheid treden en de metamorfose altijd een rol spelen. Verhelst biedt een tegengeluid in deze polariserende samenleving: zowel in gedichten waarin hij citaten verwerkt van rechtse populisten, als in gedichten die laten zien dat in muziek, kunst en poëzie de hoop kan worden bewaard en doorgegeven. Naast zijn performances is Peter Verhelst ook te horen samen met pianist/keyboard speler Fulco Ottervanger in Wunderkammer.

Zie voor de programma’s: https://www.poetry.nl/nl/festival/dichter-peter-verhelst-

What You Will Hear is True

Na een jaar afwezigheid is Poetry International Festival terug met de 51ste editie, in een geheel vernieuwde stijl en op een nieuwe locatie. Van vrijdag 11 tot en met zondag 13 juni 2021 brengt het Rotterdamse poëziefestival een 3-daags programma van performances, interviews, talkshows, workshops, ontmoetingen en live streams met Nederlandse en buitenlandse dichters en spoken-word artiesten. Het festivalthema is dit jaar ‘What You Will Hear is True’. De Nederlandse dichters Anne Vegter, Ellen Deckwitz, Alfred Schaffer, Radna Fabias en Bernke Klein Zandvoort zijn te zien naast Carolyn Forché (Verenigde Staten), Kim Hyesoon (Zuid-Korea), Maren Kames (Duitsland), Peter Verhelst en Paul Demets (België), Ronelda Kamfer (Zuid-Afrika), Raymond Antrobus en Vanessa Kisuule (Groot-Brittannië), Samantha Barendson (Frankrijk) en Juana Adcock (VK/Mexico).

Ook de Vlaamse en Nederlandse Klimaatdichters zullen optreden en een speciaal programma verzorgen rondom klimaatpoëzie. Speciale focus is er op het ‘vrouwelijk perspectief’ en ‘poëzie in gebarentaal’. Het festival vindt dit jaar plaats op de Wilhelminapier en Katendrecht in samenwerking met LantarenVenster, Theater Walhalla en Verhalenhuis Belvédère en is live te volgen via internet. Op 11 juni wordt het festival geopend door de Friese dichter Nyk de Vries en het Artvark Saxophone Quartet. De online kaartverkoop is gestart via www.poetry.nl/festival

Voor meer informatie: https://www.poetry.nl/nl/festival