Radna Fabias wint Herman de Coninckprijs 2019 met debuutbundel Habitus

  • 10 april 2019

Debutante Radna Fabias heeft voor haar poëziebundel ‘Habitus’ de Herman de Coninckprijs 2019 gewonnen. Dat werd donderdag 21 maart bekend gemaakt tijdens een feestelijke avond in de Antwerpse Arenbergschouwberg. Aan de prijs is een geldbedrag van €7.500 verbonden.

De jury bewondert “het schitterende talent, dat een vitalistische vernieuwende woordkracht toont. Een talent dat dicht met swingende, dwingende ritmiek, dat herhalingen inzet om subtiel vragen te stellen, en dat zich buiten alle grenzen wurmt.”

Andere genomineerden dit jaar waren ‘De camembertmethode’ van Frouke Arns, ‘Nachtboot’ van Maria Barnas, ‘Zo kan het niet langer’ van Paul Bogaert, ‘De klaverknoop’ van Paul Demets en ‘Onder een koperen hemel’ van Stefan Hertmans.

Over de prijs

De Herman de Coninckprijs voor Poëzie wordt sinds 2018 door Behoud de Begeerte georganiseerd (met steun van onder meer het Vlaams Fonds voor de Letteren), en dit minstens tot en met 2020. In tegenstelling tot vroeger, toen er eigenlijk drie Herman de Coninckprijzen bestonden (beste bundel, beste debuut en beste gedicht), is er nu slechts één Herman de Coninckprijs en kan die ook aan een debutant toegekend worden. 

Bron: Vlaams Fonds voor de Letteren