Slimme biosensoren moeten recalls in de voedingsindustrie helpen voorkomen

  • 24 mei 2019

De Universiteit Maastricht, de Katholieke Universiteit Leuven en de Universiteit Hasselt hebben een biosensortechnologie ontwikkeld om voedingsproducten op een goedkope en snelle manier tijdens het productieproces te testen op mogelijke bacteriële verontreinigingen. Met een bijdrage van 850.000 euro van Interreg Vlaanderen-Nederland gaan Nederlandse en Belgische onderzoekers via het project AgrEUfood deze nieuwe technologie verder ontwikkelen en in de praktijk testen. Naast de 3 kennisinstellingen zijn ook hardwareleverancier Voxdale, softwareontwikkelaar Yookr, de producent van smoothie-automaten Alberts, het voedingsbedrijf Dürüm Company, Brightlands Campus Greenport Venlo en het Vlaams Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek ILVO bij het project betrokken.

De huidige praktijk in de voedingsindustrie is erop gericht om regelmatig monsters te laten onderzoeken door gespecialiseerde laboratoria. Met deze methode kan het tot een week duren om tot een definitieve analyse te komen. Het is dan ook niet uitgesloten dat bepaalde verontreinigingen niet op tijd worden opgespoord waardoor het risico op een terugroepactie met bijbehorend economisch verlies en imagoschade reëel is.

Om de nieuwe technologie op de werkvloer te implementeren, werken universiteitsonderzoekers samen met de bedrijven Voxdale en Yookr die ervaring hebben in het industrialiseren van zowel hardware als software. Zij verwerken de technologie van de universiteiten in een praktische toepassing. Om te zien of de technologie in de praktijk werkt gaan Alberts, een Belgische start-up die een volautomatische smoothie-automaat heeft ontwikkeld, en Dürüm Company, een producent van op tortilla gebaseerde producten de technologie in de praktijk testen.

ILVO is verantwoordelijk voor de microbiologische referentiemetingen en de communicatie en demonstratie van het gebruik van de in AgrEUfood ontwikkelde biosensoren aan geïnteresseerde Vlaamse bedrijven. Brightlands Campus Greenport Venlo heeft alle Nederlandse partijen binnen het project bij elkaar gebracht en gaat ervoor zorgen dat de kennis uit het project voor iedereen beschikbaar komt via onder andere workshops.

bron: Brightlands Campus Greenport Venlo