'Stay at Home Museum' - nieuwe virtuele rondleidingen in de Vlaamse Topmusea

  • 22 april 2020

Als de kunstliefhebber vanwege de lockdown niet naar onze Vlaamse Meesters kan gaan, dan gaan onze Vlaamse Meesters naar de kunstliefhebber. Dat is het principe achter het Stay At Home Museum, een reeks virtuele rondleidingen in de Vlaamse topmusea. Daarbij krijgt de kunstliefhebber een echte VIP-behandeling, want zijn persoonlijke gids is niemand minder dan de curator of museumdirecteur.

Veel belangstelling voor het Stay At Home Museum

In de eerste twee afleveringen nam het Stay At Home Museum een vliegende start. De rondleidingen over van Eyck (in MSK Gent) en Bruegel (KMSKB) werden bekeken door kunstliefhebbers in 44 verschillende landen. De teller voor beide afleveringen op Facebook en YouTube staat op meer dan 330.000 views in totaal. Ook de belangstelling van de pers was massaal. In België haalde het initiatief onder meer het nationale nieuws op radio en TV. Buiten de grenzen besteedden meer dan 50 media aandacht aan de tours, waaronder CNN, de BBC, Le Figaro, El Pais, Het Parool en Global Times China.

Derde aflevering: Pieter Paul Rubens

Voor de derde aflevering pakt het Stay At Home Museum uit met niemand minder dan Pieter Paul Rubens. Op 22 april leidt Ben Van Beneden, directeur van het Rubenshuis, zijn gasten virtueel rond in de woning waar de kunstenaar leefde en werkte. Naar goede gewoonte wordt het museumbezoek afgesloten door een live Q&A via Facebook, waarbij kunstliefhebbers rechtstreeks vragen kunnen stellen aan een Rubens expert.

De virtuele rondleiding in het Rubenshuis is live te zien via Facebook Première op woensdag 22 april om 19:00 uur via deze link. Bekijk alle (voorgaande afleveringen) via https://www.flemishmasters.com/nl/evenementen/stay-at-home-museum.

Vind hier de link naar de trailer op Facebook. Download de trailer of meer materiaal via deze deze link.

Vierde aflevering: James Ensor

De vierde aflevering is gewijd aan “a landmark in Western art history”, zoals directeur Timothy Potts van het Getty Museum het werk van James Ensor omschrijft. We nemen de kunstliefhebber mee naar Oostende, de geboortestad van de schilder, voor een rondleiding door Mieke Mels, curator van Mu.ZEE. Deze rondleiding wordt extra toegankelijk gemaakt voor doven en slechthorenden, door de uitleg te vertalen in European Sign.

Aflevering 5: Hof van Busleyden (Mechelen)

In de vijfde episode gaat het Stay At Home Museum verder op dezelfde inclusieve weg. Dan richten we ons tot de jonge kunstliefhebber, met een rondleiding door de kinderburgemeester van Mechelen. Camila Ladrón de Guevara Espindola (10) gidst de kijker door het Hof van Busleyden, een prachtig renaissance stadspaleis, daterend uit de tijd toen Mechelen de hoofdstad was van de Bourgondische Nederlanden. In de voetsporen van Margareta Van Oostenrijk, Erasmus en Thomas More wordt voorlopig de reeks van het Stay At Home Museum afgesloten.


Natalie Siereveld

PERS & PR
TOERISME VLAANDEREN & BRUSSEL

T 070 416 81 16

Koninginnegracht 86, 2514 AJ  Den Haag

www.toerismevlaanderen.nl