Symposium 100 jaar Verdrag van Versailles - Huis Doorn - 28 juni 2019

  • 10 juli 2019

Op 28 juni heeft in de Maartenskerk in Doorn een symposium plaatsgevonden over '100 jaar Verdrag van Versailles'. Het Verdrag van Versailles is een verdrag tussen Duitsland en de landen die in de Eerste Wereldoorlog tegenover keizerrijk Duitsland, de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse Rijk (de Centralen) staan. Door het sluiten van dit Verdrag wordt de Eerste Wereldoorlog formeel beëindigd. Het verdrag heeft verstrekkende gevolgen, die doorwerken tot op de dag van vandaag.

De sprekers waren:

  • Beatrice de Graaf, Universiteit van Utrecht - Verdrag van Versailles: participatie geslaagd? 
  • Pete Hoekstra, Ambassadeur Verenigde Staten - Multilateralism then and now
  • Filip D’havé, Algemeen Afgevaardigde van de Vlaamse Regering - Territoriale aanspraken van België bij de onderhandelingen en gevolgen voor de relatie met Nederland
  • Hanco Jürgens, Duitsland Instituut Amsterdam - Dictaat, schuldbekentenis of vredesverdrag: het Duitse perspectief
  • Dzsingisz Gábor, oud politicus, oud staatssecretaris en oud lid van het Nederlands Parlement – Het Verdrag van Versailles en Hongarije / de Oost-Europese staten 
     

De volgende bijdragen zijn digitaal beschikbaar:

Bijdrage Dzsingisz Gabor

Bijdrage Filip D'Havé

Moderator Pim Waldeck, voormalig Ambassadeur van Nederland in het Verenigd Koninkrijk en voormalig Grootmeester van H.M. Koningin Beatrix, zorgde voor verbinding tussen de verschillende verhalen en leidde de discussie met het publiek. 

Ook gaf Anton Kruft een presentatie over zijn boek ‘Het verdriet van Versailles: 100 jaar ellende van de Parijse verdragen’.