Talkshow ‘Get the picture - de zin en onzin van iconen'. Praat u mee?

  • 27 oktober 2021

In deze talkshow gaan we in gesprek over het gebruik van iconen als middel voor inclusievere gemeentelijke communicatie in Nederland en Vlaanderen. Praat u mee? Meld u direct aan!

 

Meld u direct aan 

Datum en tijd: dinsdag 9 november 2021, 10.15-12.00 uur
Locatie: Studio B, Centrale Bibliotheek Den Haag of online via Microsoft Teams
Deelname is gratis
Moderator/presentator: Lodewijk van Noort
In samenwerking met: gemeente Den Haag, Stad Gent, Universiteit Utrecht

Tijdens de coronacrisis moest er voortdurend worden gecommuniceerd over allerlei nieuwe maatregelen waaraan burgers zich moesten houden, bijvoorbeeld ‘houd 1.5 meter afstand’ en ‘vermijd drukte’. Het was belangrijk om deze informatie op een begrijpelijke manier te delen, ook met burgers voor wie het Nederlands niet de moedertaal is, of voor wie het geschreven woord een barrière kan vormen. Iconen, sterk vereenvoudigde afbeeldingen die een boodschap uitdrukken, zouden kunnen helpen om de communicatie met deze groepen te optimaliseren. Het idee is namelijk dat beelden makkelijker te begrijpen zijn dan geschreven taal. Maar is dat ook zo?

Op initiatief van de gemeente Den Haag en de Stad Gent en in opdracht van de Taalunie deden Charlotte van Hooijdonk en Lisanne van Weelden van de Universiteit Utrecht er onderzoek naar. In de interactieve talkshow ‘Get the picture - de zin en onzin van iconen’ schuiven zij aan om de opvallende en soms opzienbarende resultaten te bespreken. Ook icoonontwerpers en een taalambassadeur (ervaringsdeskundige als het gaat om het belang van begrijpelijke communicatie) praten mee over de vragen:

  • Wat zijn de knelpunten bij het maken van iconen?
  • Hoe kunnen we ze verbeteren?
  • Wat en wie hebben we daarvoor nodig?
  • Hoe kunnen we leren van en met elkaar?

We nodigen alle (gemeentelijke) ambtenaren uit Nederland en Vlaanderen, ontwerpers, communicatieprofessionals en andere belanghebbenden en geïnteresseerden van harte uit om aanwezig te zijn bij de talkshow en actief mee te praten. Dat kan zowel fysiek als online. Let op: het aantal deelnemers in de studio in Den Haag is beperkt. Meld u dus snel aan als u er fysiek bij wilt zijn.

Aanmelden 

Bron: Taalunie.org