Toekomst zaaien op biodynamische boerderijen in Nederland en Vlaanderen

  • 10 september 2019

In oktober 2019 is iedereen – volwassenen en kinderen – weer welkom om te komen Toekomst Zaaien bij acht biodynamische boerderijen in Nederland en Vlaanderen. In een lange rij lopen de zaaiers over de akker en strooien het zaad in bogen voor zich uit.

Het Toekomst Zaaien gaat 5 oktober van start op tuinbouwbedrijf De Lepelaar in Sint-Maarten. Tuinder Jan Schrijver (tevens voorzitter van Stichting Demeter): “Zaaien is iets heel moois, je raakt ervan in verwondering. Het geeft je het gevoel dat je altijd opnieuw kunt beginnen, wat er ook gebeurt in de wereld.” Louis Dolmans van Doornik Natuurakkers in Bemmel gaat 13 oktober Sint Jans rogge zaaien, een van de vele soorten oude graanrassen die hij teelt. Louis: “Het is van groot belang om de genetische diversiteit van die granen voor de toekomst te behouden.”

Bij de Kollebloem in St.Lievens-Esse (B) zaaien ze op 19 oktober spelt. Jaar in jaar uit selecteren ze de stevigste en mooiste halmen en aren om ze het volgende jaar als nieuw zaaizaad te kunnen gebruiken. En bij het Toekomst Zaaien bakken ze speltkoekjes van eigen oogst. De Kollebloem is een biodynamisch groentebedrijf dat, als dat mogelijk is, kiest voor zaadvaste rassen. Dit zijn rassen die in een volgende generatie ongeveer dezelfde eigenschappen hebben als de ouderplanten. Ze zijn dus geschikt om er zaad van te oogsten en weer uit te zaaien.

Diversiteit van zaadgoed

Toekomst Zaaien is een internationaal zaai-evenement dat in 2006 is gestart door een Zwitserse biodynamische boer en een zaadveredelaar. Zij wilden met dit initiatief consumenten betrekken bij de bron van hun voedsel en hen kennis laten maken met biodynamische landbouw. Ook wilden ze de noodklok luiden voor de monopolisering van de internationale zaadhandel. In Nederland wordt het georganiseerd door Stichting Demeter, de BD-Vereniging, Stichting Zaadgoed en Stichting Grondbeheer ism diverse partners.

Dat steeds minder bedrijven een steeds groter deel van de zaden produceren (momenteel hebben de drie grootste zaadconcerns meer dan de helft van de internationale zaadhandel in handen) is zorgelijk, omdat diversiteit van zaadgoed en zeggenschap in het gedrang komen. Om positieve ontwikkelingen op gang te brengen zijn vanuit de biodynamische beweging initiatieven ontstaan. Zo steunt Stichting Zaadgoed telers bij het ontwikkelen van smaakvolle, zaadvaste rassen voor de biologische landbouw en zet zich in voor biologische selectie en veredeling. In 2017 is Coöperatie de Zaderij opgericht voor en door boeren die zaadteelt weer in eigen hand willen nemen. Tineke Alberts van Boerderij Buitenbant is een drijvende kracht. Na het Toekomst Zaaien op haar bedrijf op 12 oktober laat ze de zaaiers allerlei verschillende oude en nieuwe wortelrassen proeven.

Toekomst Zaaien: waar en wanneer?

Deze acht biodynamische boerderijen doen mee:

Biodynamische boerderij Plaats Datum
De Lepelaar Sint Maarten/boven Alkmaar Zaterdag 5 oktober 2019
Kraaybeekerhof Driebergen Zaterdag 5 oktober 2019
Boerderij Buitenbant Bant/Noordoostpolder Zaterdag 12 oktober 2019
Doornik Natuurakkers Bemmel/boven Nijmegen Zondag 13 oktober 2019
Wassende Maan Astene-Deinze/onder Gent Woensdag 16 oktober 2019
De Kollebloem St.Lievens-Esse/tussen Brussel en Gent Zaterdag 19 oktober 2019
De Kromme Lepel Lepelstraat/boven Bergen op Zoom Zaterdag 26 oktober 2019
Het Geweide Hof Garmerwolde/bij Groningen Zondag 27 oktober 2019

Het start overal om 14 uur, alleen bij De Wassende Maan om 10 uur.

Meer informatie en aanmelden

Kijk voor meer info en aanmelden op www.toekomstzaaien.nl.

Bron: Toekomstzaaien.nl