Vanaf 19 oktober nieuwe coronamaatregelen en compensatiesteun voor ondernemers in Vlaanderen

 • 21 oktober 2020

Om het stijgend aantal coronabesmettingen af te remmen, heeft de Nationale Veiligheidsraad een reeks nieuwe, strengere maatregelen aangekondigd die gelden vanaf vandaag, 19 oktober 2020.

Verstrengde maatregelen voor ondernemers

Hieronder sommen we enkele belangrijke maatregelen op die impact hebben op ondernemers. Je kan alle verstrengde maatregelen hier terugvinden in het Belgisch Staatsblad.

 • Restaurants en cafés moeten voor ten minste 4 weken de deuren sluiten. Na 2 weken zal er een evaluatie gebeuren. Afhalen is wel nog toegestaan, tot 22.00 u ’s avonds.
 • Er mag geen alcohol worden verkocht vanaf 20.00 u. Nachtwinkels moeten sluiten om 22.00 u.
 • Recepties en banketten met een professionele catering zijn verboden, behalve in hotels voor de verblijvende gasten en de koffietafel bij uitvaarten (maximum 40 personen).
 • Er geldt een avondklok tussen middernacht en 5.00 u ’s morgens. Essentiële verplaatsingen, zoals naar het werk of vanwege dringende medische redenen, kunnen wel nog.
 • Thuiswerk wordt opnieuw verplicht voor wie dat mogelijk is. Wanneer het wel nodig is om naar bedrijf te komen, moet dit in veilige omstandigheden gebeuren.
 • Er zijn geen kerstmarkten in België in 2020. Markten en kleine kermissen mogen wel blijven doorgaan, maar het nuttigen van drank en voeding wordt verboden. Rommelmarkten en brocantes zijn verboden.
 • De protocols voor de cultuur-, sport- en evenementensector worden herbekeken. Er komt een verbod op de verkoop van drank en voeding.
 • Bij sportwedstrijden worden compartimenten gehalveerd van 400 naar 200 toeschouwers bij professionele wedstrijden, of enkel met leden van hetzelfde huishouden bij amateurs. Kantines en drankgelegenheden worden gesloten.
 • Samenscholingen buiten worden beperkt tot maximaal 4 personen.

Meer hierover vind je zoals steeds op de corona-website van de Belgische overheid www.info-coronavirus.be/nl .

Compensatiesteun voor getroffen ondernemers

Om mogelijke verliezen te compenseren voor getroffen ondernemers, worden er zowel op federaal als Vlaams niveau nieuwe steunmaatregelen gelanceerd. Deze kan je nog niet aanvragen:

Nieuwe Vlaamse premie

Een ondernemer die tussen 1 oktober en 15 november 2020 een omzetverlies van minstens 60% lijdt, zal een beroep kunnen doen op een nieuwe Vlaamse premie bij VLAIO. Deze premie bedraagt 10% van de omzet tijdens dezelfde periode in 2019. Die 10% is een benadering van gemiddeld de helft van de vaste kosten voor ondernemingen.

Deze maatregel kan nog niet worden aangevraagd. Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze corona-update voor bedrijven.

Voor omzetdaling van minimaal 60% in de periode augustus-september 2020, kan je tot en met 15 november het Vlaams Beschermingsmechanisme aanvragen:

Het overbruggingsrecht

 • Voor zelfstandigen die de deuren moeten sluiten, wordt het overbruggingsrecht verdubbeld. Iemand zonder gezinslast krijgt zo € 2.583. Iemand met kinderen ten laste krijgt € 3.226.
 • Voor zelfstandigen van wie de zaak niet moet sluiten, maar die wel een belangrijk verlies lijdt, wordt het overbruggingsrecht verlengd.

Deze maatregel kan nog niet worden aangevraagd. Van zodra hierover meer informatie beschikbaar is kan je dat hier lezen in de subsidiedatabank.

En verder

 • De sociale bijdragen (RSZ) worden tijdelijk kwijtgescholden. Zodra we hier meer over weten wordt deze informatie aangevuld.
 • De regering zal zorgen dat het personeel toch een eindejaarspremie zal uitbetaald worden. Zodra we hier meer over weten wordt deze informatie aangevuld.

Bron: VLAIO