Vlaamse literaire debuutprijs De Bronzen Uil trekt naar Nederland

  • 3 september 2020

Vlaamse literaire debuutprijs De Bronzen Uil trekt naar Nederland

Het ANV – vereniging voor Nederlands-Vlaamse samenwerking – ondersteunt vanaf dit jaar De Bronzen Uil, de prijs voor het beste Nederlandstalige literaire debuut. Naast de vakjuryprijs is er ook een publieksprijs. Op 10 oktober 2020 worden de winnaars bekendgemaakt.

Zes genomineerden voor De Bronzen Uil

Uit 53 inzendingen van boeken die zijn verschenen tussen 1 september 2019 en 30 juni 2020 heeft de jury zes titels geselecteerd:

  • Chris Van Camp (BE) met De kus van Dabrowski, Manteau
  • Frederik Willem Daem (BE) met Tekens van leven, De Bezige Bij
  • Marije Langelaar (NL) met In het jaar van de rode os, De Arbeiderspers
  • Machteld Siegmann (NL) met De kaalvreter, Ambo Anthos
  • Max Temmerman (BE) met Coniferen, Borgerhoff&Lamberigts
  • Kevin van Vliet (NL) met Wolfsjong, Prometheus.

Wie van hen de winnaar en de publieksfavoriet wordt, weten we op 10 oktober 2020 na afloop van het festival Het Betere Boek in Gent.

Prijzen

De winnaar van de vakjuryprijs ontvangt 10.000 euro. De winnaar van de publieksprijs krijgt een ets van een kunstenaar. Beide winnaars gaan in het voorjaar van 2021 op tournee langs boekhandels en bibliotheken in Nederland en Vlaanderen. Daarnaast krijgen ze een residentie of begeleidingstraject aangeboden.

Stemmen voor de vernieuwde publieksprijs

Vanaf dit jaar kunnen lezers via één van de vijf stemplatformen hun favoriet voordragen voor de publieksprijs van De Bronzen Uil. Op de website van het ANV (www.anv.nl) zijn twee platforms ondergebracht:  een voor lezers die lid zijn van een Nederlandse bibliotheek en/of leesclub en een voor lezers in Nederland die via het ANV hun stem kunnen uitbrengen. Vlaamse lezers kunnen terecht op de platformen op de website van Het Betere Boek.

Jury

Dit jaar bestaat de jury uit Jos Geysels (voorzitter), Yasmine Allas, Majida Bellal, Wim van Gelder, Sylvain Peeters, Sofie Vandamme en Marnix Verplancke.

Nederlands-Vlaamse samenwerking

De Bronzen Uil is een initiatief van het Vlaamse Willemsfonds en wordt vanaf 2011 uitgereikt. Vanaf deze editie werkt het Willemsfonds samen met het ANV om de prijs in Nederland te versterken. De inbreng van het ANV bestaat uit het aandragen van Nederlandse juryleden, het werven van stemmers uit Nederland voor de publieksprijs en de organisatie van het tournee langs boekhandels en bibliotheken in Nederland. Het ANV continueert hiermee haar steun aan debuterende schrijvers nadat in 2019 de ANV Debutantenprijs van DordtLiterair ophield te bestaan. De laatste editie van deze prijs werd gewonnen door Marieke Lucas Rijneveld met De avond is ongemak waarvoor zij onlangs met de Engelse vertaling werd bekroond met de Booker Prize.

ANV – Vereniging voor Nederlands-Vlaamse samenwerking

+ 31 70 324 55 14
www.anv.nl

www.facebook.com/ANVbureau