Vlaamse uitgeverij kondigt ‘nieuw’ werk van wijlen Gerard Reve aan

  • 6 januari 2022

Vijftien jaar na de dood van schrijver Gerard Reve (1923-2006) komt uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts met nog niet eerder gepubliceerd werk. ‘Zeer fijne boy, brieven aan Jef R.’ bundelt de brieven die de Nederlander schreef aan voormalig televisieproducent Jef Rademakers. Samen maakten ze tussen 1986 en 1997 zeven televisieprogramma’s.
 

“Rademakers kende veel grote namen binnen de Nederlandstalige literatuur zoals Louis Paul Boon en Gerard Walschap, maar de vriendschap met Reve was bijzonder”, zegt uitgever Sam De Graeve. De bundel gaat over de samenwerking tussen de twee mannen, die volgens De Graeve vooral elkaars gelijke vonden in hun visie op religie. Naast geloof spelen ook andere thema’s zoals erotiek, liefde en de naderende dood een belangrijke rol.
 

Het werk kwam tot stand nadat Rademaekers zich had gericht tot de weduwnaar van Reve met de vraag om de brieven - die tot nu toe slechts in kleine kring bekend waren - publiek te maken. “We dachten eerst dat de weduwnaar hier niets van zou willen weten, maar tot onze verbazing ging hij heel welwillend in op het verzoek”, aldus De Graeve.
 

“Apetrots”

Reve, die vooral bekend is van zijn roman ‘De avonden’, koos in zijn later oeuvre steeds vaker voor de briefvorm. ‘Zeer fijne boy, brieven aan Jef R.’ sluit zowel qua stijl als inhoud aan bij de typische “reviaanse” traditie die bol staat van ironie. “Aan een enkele zin kan je al merken dat het werk van Reves hand is”, zegt De Graeve.
 

De bundel zal vanaf 16 februari verkrijgbaar zijn in Vlaanderen en Nederland. “We zijn apetrots dat we als Vlaamse uitgeverij een van de grootste Nederlandse schrijvers van de twintigste eeuw in ons bestand hebben”, klinkt het bij Borgerhoff & Lamberigts.

Bron: HLN.BE (BELGA)
Tekst: SVM
Foto: Een beeld van Gerard Reve uit 1998. De Nederlandse schrijver stierf op 8 april 2006. © epa