Naar inhoud

Vlaamse vuilvangers moeten plastic uit de Maas houden

  • 20 augustus 2020

In drie beken in Vlaanderen die uitmonden in de Maas worden de komende tijd vuilvangers geplaatst. Die zijn bedoeld om plastic zwerfafval uit het water te halen en te voorkomen dat dat spul in de Maas en uiteindelijk in Nederland terechtkomt.

Dat meldt het Waterschap Limburg.

Linten
Het gaat om een project van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). De vuilvangers komen in de Bosbeek, de Dommel en de Warmbeek, die in het stroomgebied van de Maas liggen. In totaal worden er elf vuilvangers geplaatst: het gaat om lichtgewicht 'linten' van pvc, die deels in en deels boven het water hangen. Er is speciaal voor dit type gekozen, omdat de beken soms een lage waterstand kunnen hebben.

Vijf van de elf vuilvangers worden gefinancierd via het LIVES-project: een euregionaal project om afval in rivieren en beken te verminderen.

Plastic soep
De Maas is een rivier die veel last heeft van (plastic) zwerfafval. Veel van dat zwerfafval komt al op de weg naar Nederland in de rivier terecht. Bij hoogwater blijft het afval liggen of hangen in de struiken in de uiterwaarden van de Maas. Er worden regelmatig schoonmaakacties gehouden om de oevers vrij te krijgen van dit zwerfafval.

Lees ook: Onderzoek: afval langs Maas is vooral plastic

Proef
Vooralsnog worden de vuilvangers geplaatst bij wijze van proef: uit ervaringen moet nog blijken of dit type geschikt is om grote hoeveelheden zwerfafval op te vangen die in het water terechtkomen bij hevige regenval. De eerste resultaten van de proef worden dit najaar verwacht, en die worden gedeeld met projectpartners, zoals het Waterschap Limburg.

Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat, dat over de Maas in Limburg gaat, is blij met de Vlaamse actie: "Alle initiatieven om het plastic zwerfafval te verminderen, groot en klein, zijn welkom". Zelf plaatste Rijkswaterstaat in oktober vorig jaar ook een afvalvanger in de Maas, die het grootste vuil eruit moet filteren.

Bron: 1Limburg
Tekst: Sandra Horrichs
Foto: Facebook Waterschap Limburg