Vlaamse week tegen pesten (14 februari - 21 februari 2020)

  • 14 februari 2020

Uit onderzoek blijkt dat één kind op vijf in Vlaanderen gepest wordt tijdens hun jeugd. Bijna één kind op twintig heeft er dagelijks mee te maken.
(Cyber)pesten blijft tot op de dag van vandaag een hardnekkig probleem. Maar er is meer: ongeveer 1 op 3 Vlaamse jongeren geeft aan niet goed in zijn vel te zitten. Jongeren vandaag de dag worstelen met hun psychisch welzijn.
Wanneer je met die jongeren doorpraat, komt pesten vaak als één van de factoren naar boven.

De 15de Vlaamse Week tegen Pesten wil hier een vuist tegen maken. Pesten bespreekbaak maken binnen de klas, op school, in de jeugd- of sportverenigingen, blijft de krachtlijn van deze sensibiliseringscampagne. Zo ontwikkelde het Vlaams Netwerk “Kies kleur tegen pesten” tal van instrumenten, activiteiten en groepsacties rond het thema. Ook dit jaar gooit kinderen-en jongerenzender KETNET alles in de strijd tegen pesten. Met een nieuw lied en videoclip “Iedereen in positie? Stip it, stip it, come on and stip it!”, zetten ze iedereen aan om vier stippen op de hand te zetten. Dit teken wordt ook dit jaar weer gebruikt om te tonen dat ook jij tegen pesten bent. (STIP = Samen Tegen Iemand Pesten).

Ook vanuit het Vlaamse Vertegenwoordiging in Nederland, zetten wij ons samen met collega’s van Flanders Investment and Trade en Toerisme Vlaanderen & Brussel achter deze actie én tegen pesten!

Meer weten over de Vlaamse Week tegen Pesten of het Vlaams Netwerk: https://kieskleurtegenpesten.be/over-kktp/

Tekst: Eliah Peeters, adjunct Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering in Nederland