Zonder stempel de grens niet over

  • 14 mei 2020

De Belgische winkels zijn weer open. Dus ook die in Baarle-Hertog. Klein detail: om vanuit ons land in de exclave te geraken moet u wel de Nederlandse grens oversteken. Belgen moeten daarom sinds maandag aan de grens het kassaticket van de Belgische winkel kunnen tonen die ze bezoeken of een stempel van de winkel indien ze niets kopen. Maar in Baarle lopen alle grenzen door elkaar, ook in de winkels. “Helemaal geen waterdicht systeem.”

“Ik stel me toch vragen bij het nieuwe systeem met de stempels en de kassatickets”, zegt Kathleen Lemmens. Ze woont pal op de grens in Weelde-Statie (Ravels) en gaat, in normale omstandigheden, haar boodschappen doen in Baarle, vijf kilometer verder. Vanaf maandag zou ze eindelijk terug in de buurgemeente geraken, want de winkels op het Belgische grondgebied Baarle-Hertog gaan weeropen. Om het probleem met de grens op te lossen (want Baarle-Hertog ligt ingesloten in Nederland) wordt er nu met een formulier gewerkt. Dat moet de klant laten stempelen in de Belgische winkel, om dan bij terugkomst aan de grens te kunnen bewijzen dat hij op Belgisch grondgebied gebleven is. Of als u iets gekocht heb, geldt het kassaticket evengoed.

“Dan kan ik terug naar het Kruidvat gaan”, hoopt Kathleen. Maar aan de grenspost in Weelde krijgt ze het deksel op de neus. “Belgen mogen alleen in winkels in Baarle-Hertog binnenkomen, níét in die van Baarle-Nassau. Het Kruidvat ligt in Baarle-Nassau”, klinkt het. De politieagenten lijken goed op de hoogte waar welke winkel ligt. Maar in Baarle lopen de landsgrenzen kriskras door elkaar.

In Zeeman is het helemaal ingewikkeld: een deel van de winkel ligt in België, een ander deel in Nederland. “Maar toch zijn we een volledig Nederlandse winkel. De kassa staat trouwens ook op grondgebied van Baarle-Nassau. U mag hier dus eigenlijk niet zijn”, zeggen de winkelmedewerkers. “Klanten controleren doen we niet, dat is niet onze taak. Maar als u hier iets aankoopt en u laat het kassaticket aan de grens zien, dan krijgt u wellicht een boete."

Ingewikkeld

Tuincentrum Horta is een van de winkels die volledig in Baarle-Hertog liggen. “Wij zijn altijd mogen openblijven omdat we ook voedingverkopen, maar nu mogen Belgische klanten eindelijk terug de grens over om tot bij ons te geraken”, zegt zaakvoerster Cindy. Ze heeft voorlopig nog geen stempel moeten zetten. “Al vragen alle Belgische klanten nu wel expliciet het kassaticket om in orde te zijn. Voor ons is dit een goed systeem. Al kan het ook gebeuren dat de klant niet weet of hij nu in België of Nederland is. Dat kan voorverwarrende situaties zorgen, maar dat is nu eenmaal het leven in Baarle. Verwarring heerst hier altijd”, klinkt het.

Kathleen beslist ondertussen om niets te kopen, dus krijgt ze op haar formulier een stempel. “Dit systeem is toch niet waterdicht”, bedenkt ze zich. “Ik had net zo goed naar het Kruidvat in Baarle-Nassau kunnen gaan, want ze controleren toch niet van waar ik kom. Aan de grens hadden ze dankzij de stempel van Horta dan ook van niets geweten. De hele regeling met de stempels vind ik sowieso overdreven. En ik ben niet van plan om nu terug in Baarle te komen winkelen, want de enige winkels die ik wil doen liggen helaas in Baarle-Nassau, of toch gedeeltelijk.

Niet onbelangrijk: Belgen die in Baarle-Hertog wonen, mogen wél gaan winkelen in Nederlandse winkels. En dus ook de inwoners van Zondereigen, want dat is een deelgemeente van Baarle-Hertog. Maar Zondereigen ligt in België, naast Merksplas, dus zij moeten ook de grens over. Terug in Weelde controleert de politieman de stempel en laat hij Kathleen naar huis rijden. En wat als ze nu niet wist dat Zeeman in Baarle-Nassau was en dát kassaticket had laten zien? “Dan had ik een proces-verbaal moeten opmaken en had u dat 250 euro kunnen kosten”, zegt de agent. Ingewikkeld, maar zo is Baarle.

Tekst: Britt Peeters - Gazette van Antwerpen
Copyright © 2020 Mediahuis